Sedumdaken

Je hoort het steeds vaker; een groen dak of sedumdak draagt bij aan een beter klimaat. Maar wat is het eigenlijk en hoe werkt het?

Groene daken met sedum

Als men spreekt over een groen dak bedoelt men eigenlijk een dak beplant met sedum. Sedum is een fantastische plantensoort en behoort tot de watervasthoudende planten. Sedum bewaart water dus in het blad en wordt daarom ook wel ‘Waterbladhouder’ genoemd. Er zijn wel 500 soorten en duizenden varianten.
Anders dan andere planten absorbeert sedum ’s nachts CO2 en zet het om in zuur. Overdag wordt het zuur afgebroken en vindt er fotosynthese plaats (het maken van zuurstof en voedsel).
De poriën van het blad zijn overdag gesloten en houden het vocht dan vast waardoor het een verkoelende werking heeft.
Sedum heeft heel weinig onderhoud nodig en vraagt weinig water en voedingsstoffen.
Een groen dak of sedumdak is dus een dak met begroeiing dat zichzelf in stand houdt. De dikte varieert van 4 tot 15 cm.

Een groen dak met iets anders dan sedum vergt vaak wel meer onderhoud.

Voor een sedumdak kun je kiezen tussen losse planten of een zogenaamde sedummat. Het voordeel van een sedummat is dat het makkelijk te plaatsen is en dat de planten al geworteld zijn.

De voordelen van sedum voor een groen dak

  • Sedum wortelt oppervlakkig en kan daardoor gemakkelijk op bijna elk plat dak gelegd worden
  • Sedum is relatief licht in gewicht
  • Het kan goed tegen droogte en warme zomers
  • Eenvoudig in onderhoud en vraagt weinig water en voedingsstoffen
  • Is goed bestand tegen ziektes en insecten
  • Past zich aan aan extreme weersomstandigheden

Gratis sedumdak offerte

Heeft u vragen of wilt u al een offerte voor een sedumdak? Maak gebruik van het contactformulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

sedumdak arnhem
Een sedumdak in Arnhem

Tuinrenovatie

Een tuin is een dynamische omgeving en niet iedereen heeft de tijd of de zin om in een tuin te werken of alleen al om het ‘bij te houden’. Het gevolg is dat een tuin, hoe eenvoudig ook, verslonsd of een andere functie heeft gekregen. Speeltoestellen zijn bijvoorbeeld niet meer nodig maar wel meer ruimte voor fietsen, er is achterstallig onderhoud of je hebt een huis gekocht met een tuin die wel wat aandacht kan gebruiken. Allemaal momenten om aan renoveren te denken.

We kijken dan naar de structuur van de tuin en besluiten in overleg wat behouden kan blijven of wat weg kan. Desgewenst maken we een schets of ontwerp met een offerte. Door een goede renovatie kunt u weer jaren genieten van uw tuin.